Hoi-Shan Mak, freelance illustrator and community artist
  • Woordenboek
    • Microkosmos boek
    • Microkosmos 2021
    • Zomerworkshop Tijdlab
  • Tekenwerk
    • Houtskool
    • Acryl
    • Aquarel
    • Inkt
    • Illustratiewerk >
      • Losse illustraties
      • Vogels in Nieuw Zeeland
      • Beggi the Hippo
  • Emailleglas
    • Introductie
    • Tegels
    • Sieraden
    • Kabinet
    • Zijderoute
  • Community Art
    • 55 jaar Molukkers in Tilburg
    • Vertel tot 10
    • Kunstkameraden
    • Kadootjes aan de Hemel
    • Foe Ooi Leeuw
    • Beggi the Hippo project
  • Kunst, cultuur en erfgoededucatie
  • Blog
  • Contact
  • English

Wie wil dit?

28/7/2020

0 Reacties

 
Foto
Illustratie: Hoi-Shan Mak
Vormgeving: Splendid Grafisch ontwerp

Wie wil dit?
Paleis Soestdijk is een aantal jaar geleden gekocht voor een euro door investeerders. Plannen zijn gemaakt maar worden telkens aangepast. Steeds groter, een hotel, een woonwijk, een congrescentrum om zo de renovatie van het Paleis te bekostigen. De vraag is: Hoe groot moet het allemaal worden of kan het ook wat kleinschaliger?
Het Borrebos achter het paleis wordt nu bedreigd.

artikel: herontwikkeling Paleis Soestdijk



0 Reacties

De invloed van corona op (Tilburgs) erfgoed

11/6/2020

0 Reacties

 
Foto
Tekst:stadsmuseumtilburg.nl

Onder invloed van het coronavirus verandert de wereld om ons heen. Het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) onderzoekt de komende tijd de invloed van een pandemie als corona op (Tilburgs) erfgoed. Ontstaat door corona nieuw erfgoed?
​

Corona en de invloed op taal
Nieuwe woorden ontstaan en bestaande krijgen een andere lading. Deze coronacrisis inspireerde de Tilburgse kunstenaar Hoi-Shan Mak tot het maken van een nieuw woordenboek, het Coronabeeldwoordenboek. Hoi-Shan creëert en interpreteert woorden naar de huidige coronatijd en laat zien dat we door deze crisis taal soms anders in gaan vullen en dat nieuwe woorden ontstaan. Vanaf 15 juni is een aantal afbeeldingen uit dit Coronabeeldwoordenboek te zien in het TijdLab in de LocHal. Gaan deze nieuwe taaluitingen ook tot toekomstig erfgoed behoren? Prof. dr. Jos Swanenberg, hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan Tilburg University, geeft zijn visie hier op. Zijn reflectie en andere reflecties op Tilburgs erfgoed zijn vanaf 15 juni te zien in het TijdLab en online via www.lochal.nl/TijdLab of klik hier.

Invloed van corona op jouw leven
Hoi-Shan deelt door haar tekeningen en woorden hoe zij deze crisis heeft ervaren. In het TijdLab kan het publiek ook zelf optekenen wat de invloed van deze crisis is op hun eigen leven. Neem kennis van elkaars ervaringen en belevingen via de uitingen op de Verhalenwand.

​
Oproep
De discussie rondom het wel/niet dragen van mondkapjes is groot. Wat we zien is dat het dragen van een mondkapje een steeds normaler beeld wordt in onze stad. Voor een kleine expo in het TijdLab zijn we op zoek naar verschillende mondkapjes die soms worden gekocht maar ook steeds vaker zelf worden gemaakt. Wil jij jouw mondkapje laten zien? Neem dan contact op met info@stadsmuseumtilburg.nl.
Illustraties Hoi-Shan Mak
Foto Jan van Eijndhoven
Foto
klik op de afbeelding voor het interview met hoogleraar 'diversiteit in taal en cultuur Swanenberg en illustrator Hoi-Shan.
0 Reacties

June 03rd, 2020

3/6/2020

0 Reacties

 
Foto
Verbinding
Kleurplaat voor het boekje "Vitamines voor de Geest",
De kunst om gelukkig oud te worden
in opdracht van @vitalis_woonzorggroep

​So many ways to connect with others....
0 Reacties

May 09th, 2020

9/5/2020

0 Reacties

 
Foto
"Vrije tijd"

Dus ik doe aan vrije tijd bezigheden schijnbaar. Mijn hart bloed ook. Juist in deze tijd dacht ik dat kunst en cultuur de mens nieuwe inzichten en troost bracht.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/brabant-weer-goed-voor-boeren-maar-natuur-en-cultuur-komen-er-bekaaid-van-af~bbc6727d/
0 Reacties

55 jaar Molukkers in Tilburg

4/9/2019

0 Reacties

 
05 september tot 18 oktober 2019, tijdlab, lochal Tilburg
english scroll down....
​
Begin dit jaar ben ik voor dit project gevraagd door Marloes Coppes,Vincents Tekenlokaal om iets te organiseren voor de Tilburgse Molukkers. Deze Tilburgers wonen dit jaar 55 jaar in de stad en willen het vieren met allerlei activiteiten waaronder ook een expositie over hun cultureel erfgoed in de Tijdlab, Lochal Tilburg. Tijdens drie zondagen hebben een groep van 18 Tilburgse Molukkers heel hard gewerkt aan verschillende tekenwerken. Het was een diverse groep mensen. Verschillende leeftijden en verschillende families. Ik merkte dat ze graag aan het werk waren.

Thuis
Na de eerste kennismaking drukte ik een doosje conte en een spiegel in de handen van de tekenaars. Om even op te warmen gingen we zelfportretten maken. Verder wilde ik in kaart brengen hoe de Nederlandse Molukker denkt over thuis. Wat is thuis nu eigenlijk? Hieruit is een prachtige serie van mindmaps ontstaan waarin je duidelijk ziet waar dan thuis schijnbaar is.

Digitaal tekenen
Bij Vincents Tekenlokaal hebben we beschikking tot tekencomputers en het zou gek zijn als we deze niet zouden gebruiken. Hier maakten de mensen eigen vrij werk op of ontdekten ze het oorspronkelijke alfabet van de Alifuru. De Alifoeren zijn een groep mensen waar van wordt aangenomen dat de Molukkers hier vanaf stammen. Dit leverde prachtige schriften op en de dames waren er erg enthousiast over. Anderen maakte mooie tekeningen over hun lievelingseten bijvoorbeeld.

Prauw
Tilburg, 2019
130 x 400 cm
Houtskool, Conté op papier

Ik laat een kindereiland los, als een dobberend bootje,
kindereiland drijft ver weg, ver weg,
drijft ver over de zeeën.
Al wordt het een eiland ver op zee,
het kijkt uit naar het Moedereiland, het gewijde, heilige eiland.


Lilipaly – de Voogt, Ada (1993). De boom vol schatten.
Vertellingen uit de Molukken, Nederland: fragment uit het verhaal Booi Ratan.


Prauw
Als opwarmer hadden de Molukkers een serie zelfportretten gemaakt. Deze tekeningen laten een kleurrijke groep mensen zien die sterk met elkaar verbonden zijn door hun cultuur. Ergens tussen Tilburg en de Molukken is hun thuis.
Een” prauw” is een soort boot die veel in de wateren rondom de Molukken gebruikt wordt. Omdat de eilanden ver van elkaar af liggen en opbrengst van vissen belangrijke vorm van inkomsten zijn neemt de Prauw een centrale rol in de Molukse samenleving. Niet alleen als vervoersmiddel maar ook als model waarnaar de samenleving geordend is. Er zijn bijvoorbeeld dorpspleinen in de vorm van een boot. Ik heb de zelfportretten samengebracht in een tekening van een prauw. Immers door samenwerken, eten en leven komen de Tilburgse Molukkers vooruit in het leven, net als een prauw.



55 years of Moluccans in Tilburg, the Netherlands

​This spring I was invited by Vincents Tekenlokaal, drawingmuseum, to join a project about and with the Moluccans from Tilburg. The Moluccans in the Netherlands have a long and tragic history with the Dutch. Together with the 2,3,4 generation I am exploring what their identity is and how they found their way in holland. What is home and what is homesickness?

Prao
​
paper, 4 x 1,5 mt, Charcoal/conte, magnets
The Proa is the bigger artpiece I made together with the people. It represent a typical Asian boat which rides around the coast of indonesia. The Moluccan community used to be a big fishermencommunity and their society is build up like a boat. To get further they have to work together. The portraits are made by the participants.

I found a piece of text in a Moluccan fairytale story which represent the feeling of homesickness.

Letting go the childisland, like a floating boat
​childisland is drifting far at sea, far away.
Far over the sea.
even the childisland is drifting far away, it
never loose it sight over the motherisland.

free translated
lilipay-de Voogt Ada, (1993) Boom vol schatten,

​
​
0 Reacties

Picture Perfect

19/4/2019

0 Reacties

 
Foto
Techniek: Cloisonne emaille
Maat: 12,5 x 12,5 cm
Materiaal: Koper en glas
Totale werktijd: 20 uur


Technique: Cloisonne Enamel
Size: 12,5 x 12,5 cm
Material: Copper and glass
Total workinghours: 20

At the beginning of this year I made this enamel. Biggest till now so far.

0 Reacties

Happy Chinese New Year!

4/2/2019

0 Reacties

 
Foto
Flying back from a great weekend at the Chester Beatty Library in Dublin, Ireland. Every year around Chinese New Year the museum ask me to come over to run workshops about Chinese culture and art. Chester Beatty Library is cosy museum with one of world's most finest manuscripts collections. I love to be there and introduce chinese inkpainting to young and old.

​Tijdens Chinees nieuwjaar word ik elk jaar uitgenodigd om workshops te geven bij het Chester Beatty Libary. Een museum waar een prachtige collectie van manuscripten huist. Tijdens deze workshops vertel ik de mensen over de Chinese cultuur en introduceer de beginselen van het Chinese inkten.
Year of the pig 2019
This year is following the chinese calender the year of this round, happy animal. During the kids workshop (6-9 yr) we make happy pigs on fans and ricepaper while with the teens (10-15 yr) we make our own dumplings. This dish is typical for chinese families to make during the new year.


Jaar van het varken 2019
De Chinezen volgen een andere kalender dan bij ons. Tijdens de workshops vertel ik de kinderen waarom er dieren op deze kalender zijn beland. Dit jaar staat in teken van de altijd gezellige varken. Met de kinderen (6-9 jaar) maken we vrolijke waaiers en tekeningen terwijl we met de tieners (10-15 jaar) dumplings vouwen. Deze deegtasjes met vulling maken is een echte traditie bij de chinese families tijdens nieuwjaar.
Fruits and vegetables
\\nDuring the adults workshop we focus on the symbolism behind food. All 1,6 billion and more people will travel home for dinner at home with New Year. Not ordinary food but carefully chosen food. Mandarins stand for wealth, grapes for family unity, onion for clever etc, etc. The contestants created with ink and ricepaper these beautiful paintings.


Fruit en groentes
Eten heeft een centrale rol bij de chinese bevolking. Tijdens nieuwjaar reist heel China om op tijd thuis te zijn voor het eten. Niet zomaar eten. Over alles is nagedacht. Paddestoelen staan voor een lang leven, appel voor vrede, meloen voor eenheid etc, etc. Tijdens deze workshop richt ik mij op de symboliek achter chinese eettafel. De deelnemers maken met inkt en rijstpapier deze mooie tekeningen.
0 Reacties

Be your own light in 2019

31/12/2018

0 Reacties

 
Foto
Quote: Boedha
Laatste tekening van het jaar.
Fijne jaarwisseling en vergeet die aansteker niet!

Quote: Buddha
Last piece of this year.
Happy new year and dont forget your lighter!


0 Reacties

Voorleesochtend door Hoi-Shan bij het Tropenmuseum, dec-jan, Amsterdam.

7/12/2018

0 Reacties

 
Foto
Hard aan het werk...
Blij om weer terug te zijn bij het Tropenmuseum! Speciaal voor Feest! Wereldwijd mag ik kinderen het verhaal van "de grote race" vertellen. Over het ontstaan van de Chinese dierenriem en waarom welke dieren er wel of niet in zitten.

Speciaal voor deze gelegenheid heb ik mijn eigen versie van de Chinese dierenriem gemaakt. (Zie foto`s)

Coming weeks I will do some storytelling at my favourite Amsterdam museum, het Tropenmuseum. The theme is Party! Around the world and I will tell the story about the creation of the Chinese Zodiac.

Specially for this event I have made the animals from "The Great Race" ​to support the story. (See pictures)
Foto
Keizer Jade/ Emperor Jade
Foto
De twaalf gelukkigen/ The lucky ones.
Foto
Hand-out design for workshops.
Foto
hmmm wat doet die kat daar? / what's the cat doing there?
Foto
Kom je ook? klik op deze foto!
0 Reacties

The only easy way out is yourself.

10/11/2018

0 Reacties

 
Foto
Complaining is a very populair hobby recently. Maybe we should take a look at ourself...

Tegenwoordig is zeuren een nationale sport maar misschien eerst naar ons zelf kijken...
0 Reacties
<<Vorige
Voorwaarts>>

    Hoi-Shan Mak

    Onderweg met vulpen en papier. 
    Copyright 2020 Hoi-Shan Mak
    ​

    Archieven

    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Januari 2021
    December 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    September 2019
    April 2019
    Februari 2019
    December 2018
    November 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018

    Categorieën

    Alles
    Beggi The Hippo
    China
    Community Art
    Emaille
    Kunsteducatie
    Modern Life
    Tekenen
    Vervoer

    RSS-feed

Copyright Hoi-Shan Mak 2022
  • Woordenboek
    • Microkosmos boek
    • Microkosmos 2021
    • Zomerworkshop Tijdlab
  • Tekenwerk
    • Houtskool
    • Acryl
    • Aquarel
    • Inkt
    • Illustratiewerk >
      • Losse illustraties
      • Vogels in Nieuw Zeeland
      • Beggi the Hippo
  • Emailleglas
    • Introductie
    • Tegels
    • Sieraden
    • Kabinet
    • Zijderoute
  • Community Art
    • 55 jaar Molukkers in Tilburg
    • Vertel tot 10
    • Kunstkameraden
    • Kadootjes aan de Hemel
    • Foe Ooi Leeuw
    • Beggi the Hippo project
  • Kunst, cultuur en erfgoededucatie
  • Blog
  • Contact
  • English